Devino Politist

Masterul Profesional

2025

Master Profesional 2025

O nouă oportunitate de carieră în Ministerul Afacerilor Interne, consacrată relativ recent, este programul de Master Profesional organizat de Academia de Poliție. În cele ce urmează, îți vom prezenta ce presupune acest program, care sunt probele de concurs, condițiile de admitere, cum te poți pregăti și ce beneficii ai după finalizarea lui.

Ce este Masterul Profesional?

Pe scurt, este o formă de învățământ destinată persoanelor cu studii superioare, care doresc să urmeze o pregătire intensivă timp de un an, la finalul căreia obțin gradul de ofițer în cadrul Poliției Române.

Cine organizează și unde are loc?

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București este instituția care organizează Masterul Profesional. Cursurile, cazarea și celelalte activități au loc în incinta Academiei, în București. Această formulă se aplică pentru candidații din afara Ministerului Afacerilor Interne. Persoanele care sunt deja cadre active ale M.A.I. pot urma programul în regim la distanță.

Primesc loc de muncă după finalizarea programului?

Da! La finalul celor 12 luni de studii, absolvenții primesc o funcție de ofițer în cadrul unei structuri a Poliției Române.
Repartiția pe posturi se face în funcție de media finală obținută, astfel că un rezultat mai bun la examen îți oferă mai multe opțiuni privind locul de muncă.

Pe scurt, dacă ai studii superioare, poți deveni ofițer în cadrul Poliției Române începând cu toamna anului viitor, dacă te înscrii la concursul de admitere organizat în această toamnă.

Ce studii sunt necesare?

Una dintre cele mai frecvente întrebări este: „Ce fel de studii trebuie să am?”
Răspunsul este simplu: este necesar să ai studii universitare de licență cu o durată de 4 ani, indiferent de domeniul de specializare.

➡️ Dacă ai o licență de 3 ani și un master de 2 ani, nu poți participa.
➡️ Dacă ai două facultăți a câte 3 ani fiecare, nici în acest caz nu ești eligibil.

Acest criteriu este impus deoarece Masterul Profesional are o durată de doar 1 an, iar pentru ca programul să fie recunoscut la nivel de echivalare în sistemul național și internațional, este necesară o licență de minimum 4 ani.

Pot participa dacă sunt deja agent de poliție?

O altă întrebare des întâlnită. Răspunsul este: cel mai probabil, da. În prezent, a fost publicat regulamentul de admitere pentru candidații civili. Totuși, există premise clare că Academia de Poliție va permite, în curând, și angajaților M.A.I. să participe la Masterul Profesional, prin forma de învățământ la distanță.

Iată și calendarul probelor de admitere

Pentru a deveni ofițer de poliție prin Masterul Profesional organizat de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, este esențial să urmezi cu atenție pașii procedurali și să respecți termenele din calendarul de admitere. Iată cum se desfășoară procesul, pas cu pas:

1) Până la data de 14 august 2025, trebuie să te asiguri că dosarul tău de recrutare este complet și transmis către Academia de Poliție. Acesta trebuie să conțină:

  • cererea-tip de înscriere la concurs,

  • diploma de licență (sau adeverința de finalizare a studiilor, dacă nu ai primit încă diploma),

  • suplimentul la diplomă,

  • documente care atestă eventuale drepturi speciale (ex: statut de copil al unui angajat M.A.I. sau personal didactic), dacă este cazul.

📌 Atenție! Aceste documente se trimit în format scanat de către unitatea de recrutare (ex: inspectoratul județean de poliție sau alte structuri M.A.I.), deci trebuie să ții legătura cu ei pentru a respecta termenele.

2) Până la data de 22 august 2025, Academia va publica lista finală a candidaților înscriși, precum și repartizarea acestora pentru prima probă – cea sportivă. Vei afla exact când și unde trebuie să te prezinți.

3) În perioada 25 – 27 august 2025 are loc Etapa I – Proba de evaluare a performanței fizice.
Această probă este eliminatorie, iar prezența este obligatorie. Trebuie să te prezinți cu cartea de identitate și echipamentul sportiv, cel puțin cu o oră înainte de ora programată.

4) Până la data de 28 august 2025, vor fi afișate listele cu sălile și orele pentru proba scrisă.
Vei afla astfel în ce sală susții proba și ce trebuie să ai asupra ta.

5) Pe 30 august 2025, se va desfășura Etapa a II-a – Proba scrisă de evaluare a cunoștințelor.
Aceasta constă într-un test grilă cu 60 de întrebări din domenii juridice relevante (drept penal, procesual penal, legislație MAI etc.). Timpul alocat este de 4 ore.

6) În data de 1 septembrie 2025 (cel târziu), se vor afișa rezultatele provizorii obținute la proba scrisă.

Dacă ai nelămuriri sau consideri că s-a produs o eroare, în termen de 24 de ore de la publicarea rezultatelor, vei putea depune contestație, online, conform instrucțiunilor publicate pe site-ul Academiei.

Contestațiile vor fi soluționate în maximum două zile, iar ulterior va fi afișată ierarhia finală provizorie, în ordinea mediilor obținute.

7) Între 8 și 12 septembrie 2025 se desfășoară Etapa a III-a – Examinarea medicală.
Aceasta se face la unitatea medicală desemnată de structura de recrutare și este obligatorie pentru a putea fi declarat admis.

8) Pe 15 septembrie 2025 va fi afișată lista finală a candidaților admiși, care au promovat toate probele și au fost declarați apți medical.

9) Până la data de 21 septembrie 2025, candidații admiși trebuie să se prezinte la sediul Academiei pentru înmatriculare oficială și predarea în original a diplomei de licență sau a adeverinței.

Recrutarea şi selecţia candidaţilor

Candidaţii care optează pentru participarea la concursurile de admitere organizate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii legale de recrutare:
– să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
– să cunoască limba română, scris şi vorbit;
– să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
– să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;
– să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului în care participăla concursul de admitere;
– să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;
– să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist;
– să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;
– să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
– să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
– să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.
– sunt interzis tatuajele/elementele ornamentale inserate sau implantate pe față și/sau gât, precum și în alte zone ale capului; sunt interzise tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului care reprezintă sau semnifică simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violență, ură sau discriminare ori care au conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Verificarea îndeplinirii acestui criteriu se realizează cu ocazia examinării medicale;

– să nu fi absolvit anterior un program/curs de formare iniţială a personalului Ministerului Afacerilor Interne;

– să fi absolvit cu diplomă de licenţă specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Candidații care au fost declarați „ADMIS” la concursul de admitere în instituțiile de învățământ nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizații cu caracter politic.

Candidaţii etnici/minoritari care se înscriu pe locurile alocate distinct acestora declară pe propria răspundere apartenența la etnia/minoritatea respectivă și depun o adeverință emisă de o organizație etnică/minoritară, constituită potrivit legii.

Dosarul de candidat trebuie să conțină următoarele document:
1. Permis de conducere pentru autovehicule din categoria B (trebuie obținut până la finalizarea studiilor)
2. Cerere de înscriere
3. Curriculum Vitae, modelul comun european
4. Copii ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului
5. Copie act identitate
6. Copia carnetului de muncă / certificatului de stagiu de cotizare și/sau alte documente doveditoare care să ateste vechimea în muncă
7. Copia livretului militar (dacă este cazul)
8. Copia certificatului de naștere al candidatului
10. Copie certificat de naștere al soțului/soției (dacă este cazul)
12. Copie certificate de naștere ale copiilor (dacă este cazul)
14. Copie certificat de căsătorie (dacă este cazul)
15. Copie hotărâre judecătorească privind starea civilă (obligatorie pentru candidații care au fost căsătoriți)
16. Autobiografie (scrisă olograf (de mână) de către candidat)
17. Tabel nominal cu rudele candidatului și soțul/soția candidatului
18. Extras de pe cazierul judiciar/certificat de cazier judiciar/ consimțământ obținere certificat
19. Fotografie color 9×12
20. Adeverință medicală eliberată de medicul de familie
21. Consimțământ informat
22. Aviz psihologic din care să rezulte aptitudinea privind deținerea, portul și folosirea armelor și munițiilor letale sau neletale
23. Declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare

Taxa de înscriere la concurs

În vederea participării la concursul de admitere, candidaţii sunt obligaţi să achite o taxă de înscriere la concurs, în valoare de 200 lei.

Sunt scutiţi de plata taxei de înscriere la concursul de admitere candidaţii aflaţi într-una din situaţiile enumerate mai jos:
a) candidații orfani de unul sau ambii părinţi;
b)candidații care provin din sistemul de protecție socială;
c) copiii personalului didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionați;
d)copiii personalului M.A.I., în activitate sau pensionat.

Etapele concursului de admitere

Concursul de admitere se desfășoară în următoarele etape:
a)Etapa I – Proba de evaluare a performanței fizice;
b)Etapa a II-a – Proba de evaluare a cunoștințelor;
c)Etapa a III-a – Examinarea medical

Probele de concurs din cadrul etapelor I și II se susțin la sediul Academiei, potrivit planificării realizate de către Academie și aduse la cunoștința candidaților, în timp util, prin postarea pe pagina de internet a concursului de admitere.

Etapa I – Proba de evaluare a performanței fizice

Pentru susținerea probei de evaluare a performanței fizice, candidații se vor prezenta cu cel puțin o oră înainte de începerea probei în locațiile stabilite și comunicate conform graficului de concurs, cu cartea de identitate/pașaportul și cu echipamentul sportiv necesar.
Aprecierea candidaților la proba de evaluare a performanței fizice se face prin acordarea calificativului ,,promovat” și notare de la 5,00 la 10,00, respectiv prin acordarea calificativului ,,nepromovat”.
La proba de evaluare a performanței fizice nu se admit reexaminări, repetări sau contestaţii.

Schemă traseu aplicativ

Tabel privind transformarea timpului final în notă

TIMP FINAL Notă
≤ 2’20’
10
2’21’-2’22’
9,80
2’23’-2’24’
9,60
2’25’-2’26’
9,40
2’27’-2’28’
9,20
2’29’-2’30’
9,00
2’31’-2’32’
8,80
2’33’-2’34’
8,60
2’35’-2’36’
8,40
2’37’-2’38’
8,20
2’39’-2’40’
8,00
2’41’-2’42’
7,80
2’43’-2’44’
7,60
2’45’-2’46’
7,40
2’47’-2’48’
7,20
2’49’-2’50’
7,00
2’51’-2’52’
6,80
2’53’-2’54’
6,60
2’55’-2’56’
6,40
2’57’-2’58’
6,20
2’59’-3’00’
6,00
3’01’-3’02’
5,80
3’03’-3’04’
5,60
3’05’-3’06’
5,40
3’07’-3’08’
5,20
3’09’-3’10’
5,00
≥ 3’11’
Nepromovat

Etapa a II-a – Proba de evaluare a cunoştinţelor

În funcție de numărul total de candidați înscriși și de capacitatea logistică (săli, echipamente), Academia de Poliție poate organiza susținerea probei scrise într-o singură serie sau în mai multe serii, conform unui grafic comunicat din timp pe site-ul instituției.

Proba scrisă constă în susținerea unui test grilă, ce are ca scop evaluarea cunoștințelor fundamentale în domenii esențiale pentru activitatea polițienească.

Testul este format din 60 de întrebări cu 3 variante de răspuns, dintre care un singur răspuns este corect. Întrebările sunt distribuite astfel:

a) Drept penal. Partea generală – 12 întrebări

b) Drept penal. Partea specială – 12 întrebări

c) Drept procesual penal – 12 întrebări

d) Drept constituțional – 3 întrebări

e) Legislație specifică M.A.I. – 9 întrebări

f) Protecția datelor cu caracter personal – 6 întrebări

g) Protecția informațiilor clasificate – 6 întrebări

Durata probei este de 4 ore, iar aceasta se desfășoară sub supraveghere strictă, fiind înregistrată audio-video.

  • Fiecare întrebare corectă valorează 1,5 puncte

  • La punctajul total obținut se adaugă 10 puncte din oficiu

  • Nota finală se calculează împărțind punctajul total la 10, cu două zecimale, fără rotunjire

Pentru a fi declarat „promovat”, este necesară o notă minimă de 5,00

 

Toată materia de învățat se regăsește în cartea dedicată admiterii în Masterul Profesional. Pe lângă toată materia, acolo sunt introduse și teste explicate, grile de antrenament și simulări ca la admitere. Toată cartea poate asigura NOTA 10 la proba scrisă și poți afla mai multe detalii de aici: *TOATE LEGILE + GRILE* Ghid legislativ pentru admiterea la Masterul Profesional din Academia de Poliție – Devino Politist

 

 

 

Scroll to Top